Kreikan auttamisesta

Tarvetta Kreikan huikealle 120 miljardin tukipaketille on perusteltu mm. sillä, että Kreikka on elänyt yli varojensa, Kreikka on antanut aiheettomia palkankorotuksia ja kaiken hyvän päälle vielä peitellyt ylivelkaantumisensa jälkiä systemaattisesti. Näiden syyllistävien perusteiden lisäksi on tietysti se näiden “auttajamaiden” kannalta kiusallinen puoli, että Kreikkaa ei voida EU:n perussopimuksen mukaan potkia ulos EMU:sta. Rahaliiton jäsenyys on uskottavuuden nimissä ikuinen ja muilla EMU-mailla on siten perusteltu velvollisuus pitää huoli siitä, ettei Kreikan tilanne pääse etenemään pankkikriisiksi, mikä väistämättä leviäisi muihin euromaihin dominoefektin lailla.

Kun miettii ylivelkaantumista niin eivätkö myös “ei niin ylivelkaantuneet” valtiot ylivelkaannu auttaessaan muita ylivelkaisia maita? Lukiessani Andrew Klimanin artikkelia pääoman tuhoutumisesta vastaan tuli ajatus, jota en ollut aiemmin tullut ajatelleeksi: keynesiläisyyttä ja uusliberalismia yhdistää valtiovetoinen velkaantuminen. Keynesiläisyydessä velkaa otettiin julkisten investointien toteuttamiseksi ja 1930-luvun lamasta ja toisen maailmansodan jälkeisestä tuhosta nousemiseksi, kun taas uusliberalismissa velkaa alettiin ottaa tuotannon laajentamiseksi 1970-luvulta alkaneen toisen maailmansodan jälkeisen jälleenrakennuksen hiivuttua. Velkaraha toimii hyvin talouskasvun vipuvartena, mutta pumppaa jatkuvasti myös eri puolille maailmaa talouskuplia. Tämän vuoksi myös buumia seuraa aina myös romahdus, kuten tulee pian käymään Suomen asuntomarkkinoillakin.

Nyt ollaan tulossa kuitenkin siihen pisteeseen, että tuotannon kehittämisen sijaan velkaa joudutaankin ottamaan kaiken aikaa enemmän ja enemmän muiden ylivelkaantuneiden maiden auttamiseen eli markkinoiden uskottavuuden palauttamiseen. Homma toimi Lehman Brothersin kohdalla niin ja tulee toimimaan Kreikankin kohdalla niin, että ylivelkaantumisesta aiheutunut kupla hoidetaan ottamalla entistä enemmän velkaa – vähän samaan tapaan kuin laiminlöisit luottokorttimaksusi, ottaisit toisen luottokortin maksaaksesi edellisen rästit, ottaisit kolmannen maksamaan toisen rästit jne. Yksittäisen henkilön sijaan nyt kuitenkin mitataan luottoa kapitalistiseen järjestelmään jo valtion tai jopa EMU:n tasolla. Velan määrä kasvaa ja samalla entistä suurempi velan määrä pumppaa systeemiin entistä suurempaa kriisiä, mikä tarkoittaa sitä, että “ei niin ylivelkaantuneiden maidenkin” velan määrä kasvaa koko ajan suhteessa näiden bruttokansantuotteisiin. Oli tämä järkevää tai ei, niin on vain tehtävä, koska auttamatta jättämisen seuraukset olisivat vieläkin traagisemmat. On kuvaavaa, miten realistisesti Järki Käteinenkin kommentoi Kreikan avustamista tämän päivän lehdistötilaisuudessa: se on laina tai lama.

On mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle tämä kehitys voi jatkua. Toisin kuin yksittäisen luottokortinomistajan, valtioiden ei ole tarkoituskaan maksaa velkojaan täysimääräisesti takaisin vaan ainoastaan pitää huolta lainojen lyhennyksistä eli varmistaa, että lainaa saa myös jatkossa. Vanhanen ehtikin jo mainostaa, että Kreikalle kannattaa lainata, koska laina saadaan takaisin hyvällä korolla. Velkojen takaisinmaksu alkaa kuulemma jo kolmen vuoden päästä. En halua olla skeptinen, mutta millä helvetin kikkakuuskolmosella valtio, joka on konkurssin partaalla, jolle joudutaan antamaan 120 miljardin avustuspaketti ja joka ei edes Kreikan tilanteen huomioon ottaen ole monien spekulanttien mukaan edes riittävä summa, voi kyetä alkaa maksamaan takaisin tuota 120 miljardin euron velkaa?

No tietenkin vyötä kiristämällä, palkkoja laskemalla, eläkeikää nostamalla, julkistalouden alasajamalla, kaikki mahdolliset palkan kompensaatiot hävittämällä, veroja nostamalla, kansallisen infran ja valtion yritysten omistukset pilkkahintaan lainaajamaille myymällä, esimerkiksi. Kyseessä on IMF:n vanha ja hyväksi havaittu taktiikka, jossa valtion annetaan täysin tietoisesti ajautua ensin konkurssin partaalle, jonka jälkeen voidaan antaa lainaa minkälaisilla ehdoilla hyvänsä. Kreikka on malliesimerkki, miten valtioon voidaan suhteellisen verettömästi tulevien vuosien aikana runnoa täydellinen rakenneuudistus ulkomaisten lainaajien ja sijoittajien ehdoilla. Enkä usko, että nykyisellä porvarihallituksella on mitään poliittisia, taloudellisia tai moraalisia ongelmia tämänkaltaisen kehityksen edistämiseksi palttiarallaa puoltoista miljardia tosta vaan vippaamalla. Että se siitä auttamisesta. Ellei sitten tosiaan tuo tukipaketti osoittaudu lähtöjään riittämättömäksi tai että Kreikan kansa aloittaa väkivaltaiset mellakat ja loputtoman lakon…

5 Comments

 1. jr 4.5.2010

  mainiota kelailua IMF:n kujeista! mainiota myös että jo(t)ku(t) vielä bloggaa eikä roiku vaan Facebookissa.

  täällä
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7649803/Greek-crisis-Athens-to-Ashes.html
  topakka ja jopa humoreski summaus EMU:n suhteen tähän asti tapahtuneesta.

 2. Antti H 5.5.2010

  Tähän liittyy mainiosti oheinen juttu:

  http://www.themoneyfix.org/content/video-money-fix

  Rahaa tarvitaan koko ajan lisää; sitä luodaan myöntämällä lainoja, lainan korot ovat uutta, syntyvää rahaa. Vähintäänkin kysymyksiä herättävä systeemi…

 3. [...] miljardilainapaketti ketään. Kyseessähän on lainan ja keinottelun aiheuttamien ongelmien ratkaiseminen uusilla lainoilla. Suomessa kapitalistit yrittävät suunnata uusille, tai pikemminkin takaisin vanhoille, urille. [...]

 4. [...] miljardilainapaketti ketään. Kyseessähän on lainan ja keinottelun aiheuttamien ongelmien ratkaiseminen uusilla lainoilla. Suomessa kapitalistit yrittävät suunnata uusille, tai pikemminkin takaisin vanhoille, urille. [...]

 5. [...] Kreikan auttamisesta [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>